Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen "1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi" sona erdi.
Alanında uzman birçok bilim insanını bir araya getiren kongrenin İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen kapanış toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, 4 bin 200 kişinin katılım sağladığı kongrede, yaklaşık 200'e yakın konunun masaya yatırıldığını söyledi.
Gümüş, tüm dünyanın ilgi gösterdiği uygulamaların kongrede ele alındığını belirterek, şöyle konuştu:
"Dünyada ilk defa yapılan bir kongre bu. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü kurduk. Bütün bu çalışmaları değerlendireceğiz. Sonuçlarını da bilimsel dergilerde yayınlatacağız ve daha sonra da bunları dünyaya duyuracağız. Bu çerçevede binlerce yıllık geçmişi olan uygulamaları modern anlamda yeniden değerlendirip sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanabiliriz".
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Elif Güler Kazancı da kongrede 63 farklı oturumda, 77'si yabancı, toplam 304 konuşmacı tarafından sözlü bildiri ve 495 poster sunulduğunu belirtti. Kazancı, 38 farklı ülkeden katılımcının yer aldığını, ayrıca 19 farklı atölye çalışmasına yaklaşık 600 sağlık profesyonelinin katıldığını aktararak, fuar alanında 4 bakanlık, 7 üniversite, 4 eğitim araştırma hastanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 7 sivil toplum kuruluşu, 60 özel sektör temsilcisi tarafından stant açıldığını ifade etti.
DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, konuşmasında, modern tıbbın, geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın entegre şekilde sağlık hedeflerine ulaşma konusunda birbirlerini destekleyebileceklerini düşündüğünü vurgulayarak, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıbba artık insanoğlunun karşılaştığı sorunları çözme noktasında hak ettiği yeri vermenin zamanı gelmiştir" dedi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi GETAT Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu da geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın son yıllarda Türkiye ve dünyada ciddi bir ilgi alanı oluşturduğunu belirterek "Bu kongre belki de dünyada bu konuda yapılmış en büyük ve kapsamlı kongrelerden biri. Bundan sonraki senelerde de biz bunun devamını getireceğiz” diye konuştu.